Nyheder​

​Vi samler her på siden vores nyheder som alle kan ses hos Salmans Guldsmedie.​

​TRE GENERATIONER MØDES

​Artikel fra Viborg Nyt

Onsdag den 20. august 2015

»Nu er der ingen guldsmede mere i vores familie.«

Sådan sagde Dawood Bustan meget sørgmodigt, da han i 2000 flygtede med sin familie fra Bagdad i Irak, hvor han efterlod en guldsmedebutik, som familien havde drevet i tre generationer.

Mens Dawood Bustans flugt endte i Uppsala i Sverige, så havnede hans søn Salman Bustan i Viborg. Efter få år var han så integreret i Danmark, også sprogmæssigt, at han gjorde sin fars ord til skamme ved at åbne sin egen guldsmedebutik.

Mens traditionen med at børnene, især sønnerne, følger i forældrenes fodspor, når det gælder valgte af erhverv, er en død sild i den vestlige verden, så betyder det rigtig meget i Mellemøsten. Det gjorde således Salmans far meget stolt.

Men glæden var endnu større, da Salmans søn Rami i november 2014 fik svendebrev som guldsmed.

»I vores familie er faget ikke dødt,« konstaterede Dawood Bustan med stolthed.

Jævnlige besøg

Guldsmede, som har arbejdet et helt liv i faget på traditionel vis bliver slidte på muskler og øjne, så de stopper med at lave smykker forholdsvis tidligt. Dawood Bustans har således ikke arbejdet med sit fag siden han flygtede fra Irak.

Men de faglige kompetencer har den 74-årige Dawood Bustan intakt. Det nyder Salman og sønnen Rami godt af, når far og farfar jævnligt kommer på besøg i Viborg.

Når han kigger over skulderen på det, der bliver arbejdet med, så kan han stadig komme med meget kompetente løsninger til, hvordan man når slutresultatet.

»Min far tjekker lige, hvordan vi laver det. Når han kommer med gode råd, så viser det sig faktisk, at kan laves nemmere og hurtigere, efter de gamle håndværksmæssige principper, han lærte af sin far og farfar,« siger Salman Bustan.

Det imponerer ikke mindst sønnesønnen Rami.

»Vi har ganske vist bedre værktøjer i dag, mens tidligere generationer har afprøvet det, og min bedstefar har jo selv prøvet det og ved, at det virker. Vi skal lære af de gode traditioner i et meget gammelt fag og af det, de gamle mestre kan. Jeg betragter det som min opgave at bringe den viden videre til mine efterfølgere,« siger Rami Bustan med både respekt og beundring for, hvilke egenskaber hans farfar besidder.

Mens man i dag som på mange andre områder designer smykker på en computer og ud fra det får lavet en form, som smeltet ædelmetal kan hældes ned i, så laves smykker efter den mellemøstlige tradition stadig efter guldsmedens kreativitet.

​​

»Min far tog nogle af de gamle værktøjer med sig ved flugten fra Bagdad. Nogle af dem bruger vi stadig, og de er flere generationer gamle, da guldsmeden selv måtte lave sine værktøjer. Hvor der er mere moderne løsninger, har vi dog skiftet lidt side, men de gamle værktøjer fortæller en historie, som dem har vi beholdt,« fortæller Salman Bustan.

Han vidste ikke bestemt, at sønnen Rami ville gå i hans fodspor. Han var dog ikke i tvivl, da han kom hjem efter en rejse. Da havde sønnen som 11-12-årig fået lov at boltre sig i fars værksted.

»Han havde lavet et armbånd, som jeg ikke anede, at han kunne lave. Inden han fik uddannelsen som guldsmed, havde jeg givet alt det videre, som jeg havde lært af mine forfædre. Vi synes alle, at det er rigtig hyggeligt og lærerigt, når vi af og til er samlet tre generationer i butikken,« siger Salman Bustan.

Link til artikel i Viborg Nyt

SALMAN DESIGNER RING TIL MOR

Artikel fra Viborg Nyt

Onsdag den 6. maj 2015

Mor er som bekendt den bedste i verden, og den kærlighed, der findes mellem mor og barn er for størstedelens vedkommende evig og ubrydelig.

Nu har Salman Bustan fra Salman´s Guldsmedie i Viborg designet en mor-ring, som mødre i alle aldre i hele Danmark kan bære som symbol på denne kærlighed. Ringen lanceres i butikken i Viborg til Mors Dag, og guldsmeden og juveleren glæder sig over at præsentere et design, som er helt Salman Bustans eget.

»Jeg har længe ønsket at designe sådan en ring, og pludselig var idéen der. Der har været interesse fra nogle af vores leverandører om at forhandle ringen via dem, men jeg har sagt nej, da jeg i første omgang ønsker, at denne specielle ring skal sælges via os alene og kun i Viborg,« siger Salman Bustan, der har tænkt mange flotte detaljer ind i ringen.

Ringen fåes i både hvidguld og rødguld, og den er massiv men slank, så den kan bæres på samme finger som for eksempel en vielsesring, og så er de to diamanter i ringen udvalgt med omtanke. De er nemlig købt hos diamand-forhandlere i Almas Tower i Dubai, hvor den såkaldte Kimberly-aftale sikrer, at diamanterne ikke er såkaldte konfliktdiamanter - også kaldet bloddiamanter.

»Dubai har en kraftig kontrol med disse ting, og vi køber kun diamanter derfra, da vi vil sikre vores kunder, at de ikke bærer en såkaldt bloddiamant i for eksempel så smuk en gave som en mor-ring jo er,« siger Salman Bustan.

I ringen er der mange symboler. Der er to diamanter - en stor, der symboliserer moren, og en lille, der symboliserer barnet. Selv ringen består af en cirkel af hjerter, som symboliserer den uendelige kærlighed mellem mor og barn, og endelig er ringen designet en smule skæv, som symbol på, at forholdet mellem en mor og et barn kan gå lidt op og ned - men uden at kærligheden mellem de to nogensinde brydes.

»Ens mor er altid i ens tanker, og udover at give ringen som Mors Dags gave, så kan den derfor gives året rundt. Det kan være, når man bliver mor og føder et barn, til mors fødselsdag eller til nogle af højtiderne, hvor mor gør en ekstra indsats måske ved at lave lækker påskelam til middagen. Der er mange muligheder for at give sin mor denne ring, netop fordi man elsker sin mor alle dage og ikke kun på Mors Dag,« siger Salman Bustan, der også har valgt at give mulighed for løbende at føje flere små diamanter til ringen.

Hvert lille hjerte kan således forsynes med en lille diamant løbende til en pris af 350 kroner per diamant. For eksempel kan man komme i butikken og købe diamanten, og give den til ringens ejer, som herefter kan gå ned i butikken og få den sat på ringen. Selve Mor ringen kommer til at koste 3200 kroner med to diamanter i, og den pris er valgt, fordi Salman Bustan ønsker, at alle skal have mulighed for at få råd til at give deres mor en flot gave, der varer hele livet.

»Hvis man har et arvestykke i guld, så kan det også smeltes om, og designes som ringen. I så fald kan man komme herind i butikken og snakke om os om mulighederne,« siger Salman Bustan, der også snart har endnu en ring på vej, som han selv har designet.

Det bliver den såkaldte Dronning-ring, men dens design skal først beskyttes, hvorefter han vil løfte sløret for, hvordan den ser ud.

Link til artikel i Viborg Nyt